12 april 2023

Nemen we vader mee naar de uitvaart?

Bij een uitvaart krijgen we steeds vaker te maken met dementie. Binnen de Dunweg groep hebben diverse medewerkers speciale trainingen gevolgd over dementie en uitvaart, onder meer Bea den Haan (Uitvaartverzorger).

Wist u dat één op de vijf mensen dementie krijgt en bij vrouwen is dat één op drie. Nederland telt op dit moment ruim 290.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2050 ruim een 620.00 mensen lijden aan dementie.

Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op dementie. Minder dan 1 procent van de mensen tussen de 60 en 65 heeft dementie, maar meer dan 40 procent van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie. Ook roken, ongezonde leefstijl en bepaalde ziektes en aandoeningen zijn risicofactoren voor dementie.

Als de overgebleven partner dementie heeft, komen veel vragen naar voren. Bea heeft een aantal van deze vragen bij elkaar gezet. Wilt u meer weten over een dementievriendelijke uitvaart, neem dan contact met haar op.

Onze moeder is overleden: vertellen we het aan vader, die aan Alzheimer lijdt, en zo ja, hoe?

Het is belangrijk om het te vertellen. De demente partner is nog steeds onderdeel van het gezin en bij het niet vertellen kan het gebeuren dat de vader het van iemand anders hoort en het niet kan plaatsen. Verdriet voorkomen zal niet altijd lukken, maar als kinderen ben je zelf ook verdrietig, dus mag vader dit ook zijn. Neem de tijd en doe dit misschien als alle eerste zaken geregeld zijn. Zoals het vaststellen van een uitvaart datum en het verzorgen en aankleden van de overledene.

Gebruik duidelijke taal: ‘is heengegaan, of overleden’  zijn termen die mensen met dementie vaak niet meer begrijpen. Gebruik dan bijvoorbeeld ‘is doodgegaan’.

Iemand met dementie afscheid laten nemen van een overledene die is opgebaard, is goed. Neem de tijd en doe dit bij voorkeur in een klein gezelschap, niet met teveel mensen er omheen. En geef aan wat men gaat zien: ‘er staat een kist met uw vrouw Annie, die dood is gegaan’. Het is een mooi gebaar om een losse bloem te geven en vragen die bij de overledene neer te leggen.

Bea vertelt vanuit haar eigen ervaring. ‘Toen mijn moeder op sterven lag en mijn vader aan het dementeren, hebben we hem meegenomen om afscheid te nemen. We vertelden: jouw vrouw ligt op dit bed, en ze gaat dood, wil je haar nog gedag zeggen? Hij ging bij haar zitten, pakte haar hand en zei: dag lieverd” en het leek erop dat hij ging huilen. Terug op de gang keek hij me aan en vroeg: Wie was dat nou eigenlijk, mijn moeder? Ondanks dat hij het niet wist, was het voor ons een waardevol moment. Het voelde namelijk niet goed om hem geen afscheid te laten nemen van zijn vrouw’.

Nemen we vader mee naar de uitvaart?

Iemand met dementie staat al zo vaak buiten de maatschappij, dus hen betrekken bij zo iets emotioneels als een uitvaart is belangrijk. Het is misschien verstandig om drukke momenten, zoals condoleances met rijen mensen, te vermijden. Maak de plechtigheid niet al te lang of met veel prikkels, zoals veel foto’s en muziek.

‘Toen we mijn vader hadden verteld over het overlijden van mijn moeder vroegen we: welk lied zullen we spelen bij de uitvaart?  Gek genoeg zei hij direct: Abba vader. En dat hebben we ook gedaan. Hij zong heel hard mee. Mooi om te zien, omdat hij vroeger altijd in een koor had gezongen’, geeft Bea aan.

Deze aandachtspunten hangen natuurlijk nauw samen met de persoon met dementie én de wensen van zijn familie. Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met ons. Graag informeren wij u.

Bea den Haan

Bea den Haan

Zie ook het bericht over Dementievriendelijke uitvaart.

(Bron / Alzheimer-Nederland).

Terug naar overzicht

Onze overige vestigingen